21.12.2022 - 21:40
|
Actualització: 21.12.2022 - 23:17
La crisi del sector del llibre en català arran de les dificultats de distribució originades per l’empresa Entredós Logístics és lluny de resoldre’s. Ara ja és segur que les empreses que encara treballen amb aquesta distribuïdora per fer arribar els títols a les llibreries han perdut la campanya de Nadal. És una crisi que afecta més del 50% dels editors en català, i entre els perjudicats n’hi ha de grans i de petits. La prova més fefaent que la solució és molt allunyada és que tant l’Institut Català de Finances (ICF) com l’Institut Català de les Empreses Culturals treballen per activar una línia de préstec a les editorials afectades directament.
La proposta encara no s’ha articulat del tot, però els dos organismes públics han començat a demanar als interessats en aquests préstecs que facin arribar les demandes i la informació per avaluar l’abast real del problema i la xifra de diners que haurien de menester per satisfer totes les demandes.
La situació de la distribució per part d’Entredós és la mateixa que fa unes quantes setmanes: a les llibreries hi arriben les novetats, però no les reposicions de llibres de fons ni –cosa més greu– les reposicions de novetats. És a dir, si una llibreria rep cinc exemplars d’una novetat i els exhaureix no sap quan podrà tornar a oferir-ne als clients.
Condicions
Tot i que encara no se sap exactament com s’estructurarà l’ajut de l’administració, el Gremi d’Editors ha fet arribar una informació als associats en què explica que les entitats financeres públiques volen oferir préstecs que van d’un mínim de 25.000 euros a un màxim de mig milió. Aquests crèdits s’haurien de tornar en cinc anys. El primer seria de carència i, a partir de llavors, amb un interès de l’euríbor a dotze mesos més un 1,5%, que, amb el preu actual del diner, és bastant avantatjós. El Gremi d’Editors explica en una carta als seus socis que el públic objectiu d’aquest finançament són les persones físiques o jurídiques del sector editorial, afectades per dificultats de distribució, amb seu social o operativa a Catalunya. Per tant, tots els editors del País Valencià i de les Illes Balears que editen en català i distribueixen amb Entredós en resten exclosos.
L’ajuda de l’administració pot ser un pal·liatiu per a rescatar algunes empreses editorials que ara mateix es troben en situació de risc de fallida. Són, sobretot, els projectes més petits i amb menys força financera, que publiquen pocs títols cada any i que necessiten mantenir viu el fons. A aquesta mena d’editorials la crisi de la distribució els ha castigat molt.
No se sap pas si la línia de crèdits tous impulsada per la Generalitat permetrà que se’n puguin beneficiar les llibreries, que també han tingut pèrdues considerables. La majoria, aquests darrers mesos, han vist anul·lacions de comandes tant de clients particulars com d’institucions, com ara algunes biblioteques de Catalunya Nord. A més, molts tampoc no han pogut facturar les devolucions. També s’ha de veure quin serà el lucre minvant dels autors en les liquidacions de drets, perquè molts hauran perdut vendes molt importants, de més de cinc mesos, tant de les novetats com, sobretot, dels llibres de fons.
Cal tenir en compte que els préstecs tous que impulsarà la Generalitat poden ser una arma de doble tall, perquè algunes empreses ja estan endeutades amb crèdits semblants que els varen atorgar per fer front a les pèrdues per la covid –d’aquests ajuts sí que se’n van poder beneficiar les llibreries–; per tant, ara es troben que han de tornar els crèdits, malgrat que els interessos siguin molt baixos, tenint uns ingressos molt més baixos que no preveien. Fins i tot alguns poden haver hagut de recórrer al crèdit tou del govern per poder tornar crèdits anteriors ja concedits, a causa de no haver pogut facturar perquè els llibres no se serveixen. Un peix que es mossega la cua i que escanya bona part del sector.
El fet més preocupant és la incertesa sobre quan es podrà resoldre el problema. Allò que, al setembre, havia de ser una crisi passatgera de quinze dies fa ja cinc mesos que dura. Els editors ja han perdut dues campanyes i molts comencen a témer que fins i tot perilli la de Sant Jordi. Arran d’aquesta situació, es van veient intents desesperats de pal·liar la crisi, tant com sigui possible: d’una banda, dels llibres nous, els editors se’n queden una part d’estoc més gran que la que es quedaven normalment, per mirar d’estimular els canals propis de venda, com ara la web o la presència a fires. D’una altra, hi ha qui intenta recuperar els llibres o rescindir contractes, de moment sense èxit.
Sigui com sigui, haurem de veure com evoluciona la situació i si finalment aquests ajuts s’acaben concretant i poden ajudar les editorials a sobreviure. El fet és que ningú no sap quan s’arreglarà aquesta situació, que comença a amenaçar de valent més d’un projecte editorial i deixa fora de l’abast dels lectors una part molt important dels llibres editats en llengua catalana. Tampoc no se sap si en aquests moments els editors afectats han començat a pensar en la possibilitat d’emprendre accions judicials d’alguna mena.